Paikallisuutiset
Tapetti vaihtuu vuodenaikojen mukaan – toimittaja nukkui yön iglussa
Vuokattiin viime talvena nousseet lasi-iglut ovat saavuttaneet suuren suosion.
Vietän yön Pajuniemen kartanon rantaan valmistuneissa iglussa. On jo pimeää, kun astun talvisesta maisemasta hentoa valoa kajastavaan lasiseen kömmänään. Valojen sammuttua pääsee talvenhämärä maisema valtaansa. Joka puolelle avautuu näkymä yli Sapsojärven jäisen pinnan.
Kirkonkylän valot kajastavat vastarannalla, Hiukan valoteos tuo kaukaa katsottuna mieleen nuotiossa hehkuvan hiilloksen.
Heitän pitkäkseni sängylle, kiire loppuu siihen paikkaan. Puhelintakaan ei tarvitse räplätä luonnon omaa näytelmää seuratessa. Vaikka taivas on pilvessä eivätkä tähdet tuiki kattona, mielikuvitus pääsee valloilleen. Avaruus tuolla jossakin houkuttelee astumaan sen katolle kuin Konsta Pylkkästä konsanaan.
Aamulla herään keskeltä lumimyräkkää. Vain suoraan edessäni seisova mänty tervehtii valkoisen puhurin keskeltä.
Minulla on silti lämmin.
Arctic Lakeland Igloosin myyntipäällikkö Tiina Suhonen kertoo, että ensimmäiseen igluun, Kaamokseen saatiin majoittuja juuri joulun alla 2020. Ruska saapui tammikuussa ja Lumi helmikuun loppupuolella.
Iglut ovat olleet kysyttyjä jo heti alusta alkaen.
– Hyvin kyllä asiakkaat löysivät meidät, paljon jouduttiin myymään ei oota talvisesongin aikaan.
Iglujen käyttöaste on ollut ensimmäisen vuoden aikana keskimäärin 75 prosenttia.
– Viikonloput myydään yleensä loppuun. Melkeinpä yhden käden sormilla on laskettavissa ne viikonloppuyöt, jolloin olisi ollut tyhjänä iglu.
Hinnoittelun myötä myös arki-illat ovat olleet kysyttyjä. Suunnitelmissa ei ainakaan vielä ole laajentaa tarjontaa.
– Tontilla on rakennusoikeus vielä yhdeksälle iglulle, mutta pitää ajatella kiinteistön ja tontin kokonaisuutta. Tässä on kuitenkin majoitusta kartanorakennuksissakin, että pysyy harmonia tällä alueella.
Matkailualan yrittäjät Petri Makkonen ja Matti Salminen ovat idean isät.
– Petri sanoi itse majoittuneensa Suomessa ainakin kymmenessä iglussa. Aina hänellä oli tullut vähän semmoinen tunne, että tekisi jotakin toisin, Suhonen taustoittaa.
Vuokatin igluissa on pyritty tinkimättömyyteen.
– Se on oikeasti kokonaan lasia, eikä vain hirsimökki, jossa on makkarin seinä lasia.
Iglut ovat Savon Lasituotteen Smart Lucia -mallistoa. Suhosen mukaan tämänkaltaisia igluja ei muualta Suomesta löydy.
Igluissa on katonsulatustoiminto, joka sulattaa läpinäkyvät lasiosat.
Luonto näyttelee suurinta roolia kokonaisuudessa. Tapetti vaihtuu vuodenaikojen ja säätilojen mukaan.
– Olemme pyrkineetkin tuomaan esille, että se on sitä, mitä luontoäiti tarjoilee. Revontulia tai upeaa auringonnousua ei voi tilata, Suhonen toteaa.
Hänellä on oma henkilökohtainen kokemus viime syksyltä Iisalmessa sijaitsevasta prototyyppi-iglusta.
– En ole ikinä nauttinut myrskystä ja vesisateesta niin paljon, koska puitteet iglussa sisällä olivat miellyttävät. Vesilinnut siltikin yrittivät sukellella hirveässä aallokossa ja syödä. Puut tanssivat myrskyssä ja lehdet lensivät hirveällä vauhdilla. Nautin siitä tosi paljon, melkein enemmän kuin täydellisestä auringonnoususta, Suhonen naurahtaa.
Suurin osa majoittujista viipyy yhden yön. Monet majoittuvat esimerkiksi matkan varrella yhden yön ajaksi igluun, tai viettävät siellä loman viimeisen yön.
– Aina sanonkin, että iglu ei ole pelkästään majoituskohde, vaan aktiviteetti tai elämys. Pysähtymisen paikkahan se on. Tuntuu, että aikakin pysähtyy ja olisi ollut siellä paljon pitempäänkin.
Päivänvalossa iglujen ulkoseinät peilaavat ympäristöä tuoden yksityisyyttä, mutta pimeällä sisällä palava valo näkyy ulos. Suihkun ja wc:n seinät ovat umpinaiset.
– Ollaan pyrittykin sitä tuomaan esille, että peilipinta ei toimi halutulla tavalla pimeällä, kun sisällä on täysi valaistus. Siksi igluissa on verhot, jotka antavat suojaa.
Asiakkaat ymmärtävät hyvin, että koska seinät ovat lasia, niitä ei ihan saa täysin läpinäkymättömäksi.
Suhonen kertoo, että tarkoitus on tehdä kasvillisuuden avulla näkösuojat iglujen väliin. Maisemointi siirtyi syyskuussa tehdyn viemäriremontin ja maansiirtotöiden vuoksi ensi kevääseen.
Igluissa on sama varustelu, vain värimaailma on eri. Mattamusta Kaamos, kuparinruskea Ruska sekä skandinaavisen valkoinen Lumi.
Paikallisuus on vahvasti esillä. Muun muassa mehupullojen kylkiä koristavat Veikko Huovisen mietelauseet.
– Alun perinkin punainen lanka on ollut se, että emme ole Lapissa tai yritetä olla lappilaisia. Vaan olemme rinta rottingilla kainuulainen yritys.
Yhteistyötä on tehty muun muassa hankkimalla kalusteet paikallisista yrityksistä.
– Tämä on myös monen muunkin paikallisen yrityksen ponnistus, kuin pelkästään meidän. Olemme ylpeitä, että olemme kainuulaisia.
Igluja suositellaan kahdelle hengelle, levitettävän sohvan ansiosta saadaan vuodepaikat neljälle. Realiteetit esimerkiksi tilan suhteen tulevat vastaan esimerkiksi lapsiperheiden kohdalla, ja Suhonen kertoo markkinoinnin kohdistuneen tähän mennessä lähinnä pariskuntiin.
Hänellä on kuitenkin hyvä kokemus iglusta oman poikansa kanssa.
– Hän viihtyi siellä hyvin 7-vuotiaaksi, ilman mitään telkkareita. Jos kerta meillä oli niin mukavaa, niin täytyy sanoa, että kyllä lapsetkin ovat totta kai tervetulleita.