Ihmiset
Moro moro on rento ajanviettopaikka
Kahvilan yrittäjä haluaa vahvistaa alueen kahvilakulttuuria. Hän toivoo Moro morosta tulevan osa lomailijoiden ja paikallisten ajanviettoa.
Cafe moro moro on vuonna 2021 avattu kahvila Sotkamon torin laidalla. Kahvilan yrittäjä Nina Delikhoun muutti perheensä kanssa Saksasta Kainuun Sotkamoon viisi vuotta sitten. Hänen äitinsä on syntyjään sotkamolainen, mutta itse hän on asunut koko elämänsä Saksassa isänsä sukujuurien vuoksi. Koulujen kesälomat Delikhoun vietti usein kuitenkin Sotkamossa.
Perheen oli alun perin tarkoitus tuoda lapset oppimaan suomen kieltä kouluun yhdeksi lukuvuodeksi, mutta he viihtyivätkin täällä niin hyvin, että ovat vielä viiden vuoden jälkeenkin sotkamolaisia, ja sen lisäksi paikallisen kahvilan yrittäjiä.
– Täällä on niin hyvät urheilumahdollisuudet ja upea luonto. Reittejä riittää koiran ja lapsien kanssa ulkoiluun, Delikhoun kertoo Vuokatin ja Sotkamon alueen parhaista puolista.
Vapaapäivinä Delikhoun suuntaa mielellään perheen kanssa laskettelemaan.
Idea kahvilan perustamisesta tuli alkujaan Delikhoun isältä, joka oli tottunut siihen, että Sotkamossa oli aina ollut kahvila torin laidalla. Edellisen kahvilayrittäjän lopetettua toimintansa Delikhounista tuntui siltä, että Sotkamosta puuttui jotain.
– Halusin itselleni, toisille ja lomalaisille jonkun mukavan paikan, missä voi kokoontua rennosti ja stressittömästi viettämään aikaa.
Nimi kahvilalle on valikoitunut suomen kielen lisäksi Afrikasta. Delikhoun on käynyt siellä useamman kerran ja koko perhe pitää afrikkalaisesta kulttuurista.
– Moromoro on myös Namibiassa asuvien himbojen keskuudessa käytetty tervehdys. Lisäksi moro on lyhyt, helppo ja mieleenpainuva sana.
Delikhoun on pitänyt kahvilan pyörittämisestä. Hänestä on mukavaa kohdata uusia asiakkaita sekä nähdä tuttuja töitä tehdessä.
– Tässä samalla huomaa, kuinka paljon saksalaisiakin tulee tänne lomalle.
"Moromoro on myös Namibiassa asuvien himbojen keskuudessa käytetty tervehdys. Lisäksi moro on lyhyt, helppo ja mieleenpainuva sana."
Kahvila pyörii viiden hengen työporukan voimin, jota täydentää muutama lisäkäsi vilkkaimpina aikoina ja kesäisin. Kaikki tarjolla olevat tuotteet tehdään itse paikan päällä kahvilan keittiössä. Lisäksi yritys suosii lähi- ja luomutuotteiden käyttöä tuotteiden valmistuksessa.
Moro morossa on käytössä yleisemmin ravintoloiden puolelta tuttu käytäntö. Asiakas menee rauhassa istumaan haluamalleen paikalle ja häneltä käydään ottamassa tilaus, joka tarjoillaan pöytään.
Tarjottavista löytyy perinteisesti suolaista ja makeaa sekä niiden lisäksi erikoiskakkuja. Myös vegaanit on huomioitu tarjonnassa.
– Meillä ei ole käytössä pysyvää listaa, vaan tarjolla olevat tuotteet vaihtelevat. Britakakku on noussut asiakkaiden suosikiksi. Oma suosikkini on erikoiskahvit.
Juomapuolelta löytyy erikoiskahveja, suodatinkahvia sekä teevaihtoehtoja.
– Täällä voi nähdä ystäviä, tehdä töitä tai ihan vain nauttia kupillisen kahvia, Nina Delikhoun kertoo. Kuvat: Viivi Seppänen.
Kahvilassa myydään myös Moromoron logolla varustettuja oheistuotteita. Tiskin vieressä esillä on lippalakkeja, pipoja ja laukkuja. Kesäisin valikoimaan kuuluu myös t-paidat. Tuotteet tehdään Delikhounin veljen yrityksessä Hampurissa. Ne valmistetaan luomupuuvillasta ja brodeeraukset tehdään käsityönä.
Yrittäjä itse kuvailee kahvilaansa rennoksi ja stressittömäksi paikaksi.
– Täällä voi nähdä ystäviä, tehdä töitä tai ihan vain nauttia kupillisen kahvia.
Moro moron tiloihin kuuluu myös juuri valmistunut 20 hengen kabinetti. Sen voi vuokrata omaan käyttöön esimerkiksi juhliin tai kokouksiin. Tilasta löytyy pöytäryhmän lisäksi televisio, oma vessa sekä erillinen sisäänkäynti. Kahvitarjoilusta voi sopia kahvilan henkilökunnan kanssa.
– Nyt kun kaikki on viimein valmista, koitetaan nauttia näistä puitteista, Delikhoun hihkaisee.