Mielipiteet

Mielipide: Turve on uusiutuva luonnonvara

Mielipide. Suomen turvetuotantoa ajetaan intohimolla alas. On pakko miettiä hivenen tosiasioitakin.

– Mikä vaikutusero on ilmastomme päästöihin, pohjavesistöömme, ja hiilinielulle, jos soistamme on luonnonvarainen 100 % tai 99,4 %.

– Mikä vaikutusero on ympäristöllemme josko soissamme turve lisääntyy vuosittain 13,5 milj. m3 tai 7,8 milj. m3. Soidemme turvevaranto on n. 30.000.000.000m3.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Syksyllä Vihreiden puheenjohtaja Ohisalo twiittaili iloisena että "Turpeen alasajo on alkanut". Monikaan ei uskonut, vaan verotuspäätöksen väitettiin hallituksen johdonmukaisena ympäristön parantamisena.

Soraäänet vaiennettiin "turvenuijailuksi". Meni vain muutama viikko, kun turverekat katosivat teiltämme ja korvattiin venäläisillä hakerekoilla, joita nyt tulee vartin välein vastaan pohjoisilla teillämme, jota me veronmaksajat tuemme Haketuki-päätöksellä.

Ikean sahalta Kostamuksessa riittää haketta, Kaufmanin perilliset Ruotsissa kiittää ja nauravat partaansa suomalaiselle energiatyperyydelle. Rannikoillemme tuodaan keski-Euroopasta sairasta jätepuuta, joka pölyää tauteja ympäri yhteiskuntaamme.

Vihreiden jo 90-luvulta lukien tehdyn myyräntyön päämääränä on ollut tappaa suomalainen kolmas perusenergia ja siihen liittyvä yrittäjyys. Nimittäin, turve on nimenomaan perusenergiaa, joka tuottaa höyryä sekä sähköön että lämpöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi turve on maanviljelyssä terveyden kannalta yhtä tärkeää kuin vaikkapa lääketieteen saavutukset syövän ehkäisyssä.

Olen 90-luvulla työni puolesta läpikäynyt suurin piirtein kaikki bio-, jäte-, turvevoimalat sekä Euroopassa että useassa muussa maanosassa. Suomalainen voimalaitos erosi tuolloin siinä, että niistä puuttui ns. päästöfiltteri-järjestelmät, josta johtuen palokaasut pääsivät ilmastoomme suurin piirtein kaikkinensa. Kysellessäni syytä tähän, kunnossapitopäälliköt vastailivat, että Suomessa ei laki velvoita moiseen.

Nyt valloillaan oleva keskustelu turpeen päästöistä perustuu tuon aikaisiin mittauksiin, jota voi verrata vaikkapa nuotion päästöihin. Esim. Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja erityisesti Benelux maissa oli tuolloin päästöt redusoitu jopa 90%.

Vihreille ei tietenkään käy mitenkään, että otetaan perusteiksi vaikkapa kansainväliset mittaukset asian oikean laidan toteamiseksi. Ei, siinähän voi pian käydä niin että turve onkin varsin ympäristöystävällinen voimanlähde, aivan kuin muuallakin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samoin vuosituhannen vaihteessa vihreät vastustivat kiivaasti kaikkea sellaista teknologiaa, jolla polttopäästöt sekä polttovoimalat saatettaisi päästöiltään modernille tasolle. Myyräntyö toi siis lopultakin tulosta.

Suomalainen turve on ainoana maailmassa luokiteltu fossiiliksi, muualla se on uusiutuva luonnonvara. Päätös tapahtui eduskunnassa arvanheitolla. Päätös ei perustu tosiasioihin, vaan poliittiseen manipulointiin ja myyräntyöhön.

Tästä kolikosta johtuen Suomalainen turve ei ole päästökauppaan hyväksytty, mutta ruotsalainen turve on, joten me suomalaiset tuemme näin ollen ruotsalaista turpeen polttoa päästökaupan nimissä. Meillä riittää euroja, sekä itään että länteen, näköjään.

Väitetään, että turve tuottaa 15% Suomen päästöistä. Väite on valheellinen. Turpeen käyttö on n. 6% kaikesta energian tuotoista, ja sen päästöt Suomen kokonaispäästöistä on 3%. Kaiken lisäksi, tuossa päästölukemassa on mukana myös jyrsintä- sekä kuljetuspäästöt, joten noilta osin päästöt lasketaan kahteen kertaan, koska ne sisältyvät myös liikennepäästöihin. Myyräntyötä tämäkin, jos mikä.

Meillä sotkamolaisilla on jo turpeen alkuajoilta lukien erityinen suhde suomalaisen perusenergian lähtökuopissa.

Muistan varsin hyvin penskana, kun Yrjö-isäni, Einari Widgren sekä Meriläisen veljekset rypivät monen muun kovanluokan yrittäjän kera Losonvaaroilta puutavaraa Kajaanin Tihisen niemeen. Oli murroksen aikakautta ja pihat lainehtivat hydrauliöljyistä.

"Tehdään paremmin" -arvojen kautta teot johtivat siihen, että Einari alkoi hitsata metsäkonetta, Meriläisen veljekset alkoivat Korholanmäellä hitsaamaan suokonetta ja isäni kannusti meitä veljeksiä yrittämisen saralle.

Noh, perintönä on tänään jopa tuhansia palkansaajia riveissään. Sotkamossa Suokone Oy on tänään kuntamme merkittävin raskaansarjan teknologiateollisuuden yritys.

Kaikissa yhteiskunnissa, joissa ihmisten työn ja innovaation mahdollistama hyvinvointi on arvo, tulevaisuus rakentuu loppujen lopuksi periksi antamattoman, pitkäjänteisen, antaumuksellisen ja omanedun tavoittelun poissulkemisen kautta uuden luomiseen ja uskoon siihen, että onnistuminen tulee joskus vuosikymmenien kuluttua palkitsemaan vakaan vanhuuden ja tuleville sukupolville entistä paremmat edellytykset turvalliseen elämään.

Turpeen tarina Arkadianmäellä, jossa ideologisella myyräntyöllä hääritään, on rätin isku juuri sellaista yrittäjyyttä vastaan ja se näkyy monessa. Erityisesti teknologia-alan vientituotteissa PK-yrittäjyyden kohdalla olemme, epäjohdonmukaisten poliittisten tuulahduksien ansiosta, viemässä lähinnä yrityksien liiketoimintoja, emmekä niinkään tuotteita ja palveluja.

Turpeen, ainoan suomalaisen perusenergian, koskivoiman ohella, fossiililuokitus on peruttava ja se kuuluisa kolikko vietävä typeryyden museoon.

"Ei pidä olla tyhmempi kuin korjata virheensä" sanoo sananlasku. Siksi olen allekirjoittanut kansalaisaloitteen nro. 7914 "Turve on luokiteltava uusiutuvaksi luonnonvaraksi", Maaseudun parhaaksi.

Esa Suutari,

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä