Mielipiteet

Mielipide: Onko taide todellisempaa, kuin itse todellisuus?

Mielipide. Sotkamo-lehti julkaisi 22.1. numerossaan jutun Saukossa asuvan korpitaiteilija Ensio Klemetin elämästä ja hänen erämaa-aiheisista maalauksistaan. On näkemisen arvoista päästä jatkossa Missio Galleriassa katselemaan laajemmin Klemetin maalaustöitä.

Espanialaisen kuvataiteilija Pablo Picasson kerrotaan sanoneen, että "taide on valhe, joka auttaa meitä näkemään totuuden". Kyseinen sanonta ei päde Ensio Klemetin maalaustöihin, mutta sanonta "kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa" on pätevä.

Klemetin erämaa-aiheiset taulut palauttavat mieleeni nuoruusaikaiset metsästysreissuni korpimetsiin. Syksyisin aamuyön pimeyksissä yksin tehdyt jahtimatkat metsojen soidinpaikoille säilyvät sielunmaisemina loppuelämäni. Aamukajon aikaan poluilla hipsiessä ensimmäisiä ääniä olivat pöllöjen naukaisut ja riekkojen naurahdukset.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oletetuille metsojen yöpymispaikoille saapuminen piti tehdä äänettömästi, ja samalla kuulostella mahdollista sointia edeltävää näppäilyä. Päästessäni yöpuulla heränneen metson soinnin hiontajaksojen mukaiseen loikintaan, oli saalis yleenä lähes taattu. Erämaissa mättäällä termarista kahvitellessa aamauringon kajasteiset maisemat vastasivat Klemetin taulumaalausten herkkiä kuvauksia.

Auringon noustessa aamuöisen erämaailman lumo katosi, josta kaihoisa palautuminen päivämaailmaan käynnistyi.

Pablo Picasso on sanonut myös, että "taiteesta voi pitää eikä sitä aina tarvitse ymmärtää". Ensio Klemetin maalauksia on helppo ymmärtää ja suomalaiseen luontoon kuuluvina ne sointuvat lähes jokaisen katselijan mieleen.

Klemetin maalauksista on helppo löytää itselleen sopiva sielunmaisema, joka avautuu salaperäisesti kuin kuuluisa Mona Lisan hymy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aulis Korhonen

Kirjoittaja viehättyi Ensio Klemetin korpimaalauksista.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä