Paikallisuutiset

Koronarokotussuositus laajenee – neljäs piikki yli 70-vuotiaille riskiryhmäläisille

THL:n suosituksen muutoksella varaudutaan epidemiatilanteen mahdolliseen huonontumiseen. Kainuu ottaa suosituksen käyttöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee neljänsiä koronarokoteannoksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.

Riskiryhmiin kuuluvat esimerkiksi vaikeaa sydän- tai keuhkosairautta, diabetesta ja sairaalloista lihavuutta sairastavat.

Aiemmin neljänsiä koronarokotuksia on suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kunnat vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat. Kainuussa neljänsiä rokotuksia annetaan jo nyt myös 75 vuotta täyttäneille, mutta Kainuun sote aikoo ottaa uuden suosituksen käyttöön.

Kainuussa ikäryhmään kuuluu noin 12 000 asukasta, mutta heidän riskiryhmästatuksestaan ei sotella ole erityistä tilastoa. Sotesta arvioidaan, että osa on jo ennestään neljänsien rokotusten piirissä.

Heinäkuussa Kainuun koronarokotukset ovat tauolla.

THL:ssä on arvioitu rekisteritietoja yhdistämällä, miten merkittävästi neljäs rokoteannos lisäisi suojaa kolme annosta saaneilla, kun otetaan huomioon henkilön vakavalle koronavirustaudille altistavat perussairaudet sekä nykyinen tai lähitulevaisuuden epidemiatilanne.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska ikä ja perussairaudet lisäävät vakavan taudin riskiä, eniten terveyshyötyä voidaan saavuttaa rokottamalla sellaisia riskiryhmiin kuuluvia 70–79-vuotiaita, jotka ovat toistaiseksi saaneet vain kolme annosta. Heitä on noin 300 000.

– Epidemiatilanteesta riippumatta erikoissairaanhoitoa tarvitsevan taudin riski on 70–79-vuotiaille riskiryhmäläisille hieman suurempi kuin yli 80-vuotiaille, joilla ei ole vastaavia sairauksia, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

– Neljänsien annosten laajentamisella varaudumme myös tulevaan. Emme voi poissulkea sitä, että väestössä alkaa laajasti kiertää entistä herkemmin leviävä koronavirusvariantti, joka voi lisätä sekä tartuntojen määrää että erikoissairaanhoidon tarvetta kesän ja alkusyksyn aikana.

Koronavirusepidemia on Suomessa rauhoittumassa. Tartunnat, erikoissairaanhoidon ja tehohoidon tarve sekä kuolemat ovat edelleen laskussa. Kainuussa ilmaantuvuus on edelleen korkea yli 900.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koronavirusta on edelleen liikkeellä runsaasti, mutta epidemia jatkaa rauhoittumista. Tilanne voi kuitenkin lähikuukausien aikana muuttua, mikäli esimerkiksi uudet virusmuunnokset leviävät. Rokotusten laajentamisella pyritään tähän jo varautumaan, Kainuun sotesta kerrotaan.

Uudet jonkin verran tarttuvammat ja rokotussuojaa kiertävät omikronkannat BA.4 ja BA.5 ovat kuitenkin lisääntyneet Euroopassa, muun muassa Portugalissa. Uusienkin viruskantojen leviämistä todennäköisesti jarruttaa kesän aikana koronaviruksilla todettu vuodenaikavaihtelu.

Tämänhetkisen tiedon perusteella ei voida kuitenkaan luotettavasti ennustaa, lisäävätkö uudet jonkin verran herkemmin leviävät omikronlinjat tapausmääriä ja erikoissairaanhoidon tarvetta kesän aikana Suomessa.

THL on varautunut tarvittaessa muuttamaan suosituksiaan koronarokotteista.

Jos epidemiatilanne kesä-heinäkuun aikana vastaa kesien 2020 ja 2021 tilannetta, eli epidemia vähenee huhti-toukokuun taitteen tilanteesta noin kymmenesosaan, 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa yli 60 000, jotta voitaisi estää yksi koronan aiheuttama erikoissairaanhoitojakso.

Ilman vakavalle taudille altistavia perussairauksia olevia tulisi tässä ikäryhmässä rokottaa yli 120 000 ja kyseisiä perussairauksia sairastaviakin lähes 44 000 yhden hoitojakson ehkäisemiseksi.

Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä olisi kesällä noin puolet siitä, mitä se on ollut huhti-toukokuun taitteessa, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa 25 000, jotta voitaisi estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 9 000.

Jos tartuntojen ja sairaalahoidon ilmaantuvuus ikääntyneillä nousisi takaisin huhti-toukokuun taitteen tasolle, ilman vakavalle koronavirustaudille altistavia perussairauksia olevia 70–79-vuotiaita tulisi rokottaa lähes 12 500, jotta voitaisi estää yksi erikoissairaanhoitojakso. Vakavalle taudille altistavia sairauksia sairastavia tulisi rokottaa hiukan vajaat 4 400, jotta saavutettaisiin sama tulos.

Suositukset

Kainuu

Kainuussa on voimassa THL:n mukaiset suositukset

Ota koronarokotukset

Jos sairastut, suositellaan vapaaehtoisesti välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään 5 vrk ajan. Halutessasi voit tehdä kotitestin. Terveydenhuollon testaus on suunnattu sote-henkilöstölle ja riskiryhmään kuuluville (ml. raskaus) tai henkilöille, joilla sairauden oireet ovat voimakkaita tai pitkittyviä.

Muista hygienia: kädet, maski, turvaväli ja ilmanvaihto

Töihin, kouluun, päiväkotiin sekä tilaisuuksiin ja harrastusryhmiin on suositeltavaa mennä ainoastaan oireettomana. Jos perheenjäsen tai henkilö, jonka kanssa olet ollut lähikontaktissa, saa positiivisen koronatestituloksen:

Tarkkaile vointiasi. Jos saat oireita, tee kotitesti tai hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon testiin.

Jää etätöihin jos mahdollista. Oireeton voi tarvittaessa mennä töihin maskia käyttäen. Oireeton lapsi voi mennä kouluun.

Maskin käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos

Hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin

Sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella

Tiedät altistuneesi koronavirukselle, mutta et voi välttää kodinulkopuolisia lähikontakteja.

Kirurgista maskia käyttämällä suojaat muita tartunnalta

Erityisesti rokottamattomien 12 v täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita kantajaansa suojaavan maskin (ffp2/ffp3) käyttöä, vaikka olisi ottanut kaikki rokotukset

Halutessasi voit käyttää maskia myös muissa tilanteissa. Maskin käyttö hoito- ja hoivatyössä ohjeistetaan erikseen organisaation sisäisesti

THL suosittelee koronarokoteannoksia riskiryhmiin kuuluville 70–79-vuotiaille.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä