Paikallisuutiset

Kokoontumisrajoituksia esitetään otettavaksi käyttöön koronatartuntojen hillitsemiseksi

Kainuun koronaviruksen ilmaantuvuus on tällä hetkellä Kainuun soten mukaan 98,6 per 100 000 asukasta kohti 14 vuorokauden aikana. Koronatestejä on tehty viime viikon aikana kaikkiaan 2 700 kappaletta, joka on Kainuun soten mukaan ennätyksellisen paljon. Positiivisia tuloksia testeistä oli 2,1 prosenttia.

Sairaalahoidossa Kainuun keskussairaalassa on kaksi koronapotilasta. Tartuntojen jäljittäminen on vaikeutunut, noin 90 prosenttia tapauksista voidaan selvittää, tiedottaa Kainuun sote.

Kainuun alueellinen koronakoordinaatioryhmä on tänään 27.7. pidetyssä kokouksessaan esittänyt Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle kokoontumisrajoitusten käyttöönottoa. Koronaepidemia on edelleen pahentunut ja viruksen ilmaantuvuus on korkeampi kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoontumisrajoituksista voidaan määrätä tartuntatautilain 58. pykälän mukaisesti. Yhtä kuntaa laajemmalle alueelle annettavista rajoituksista päättää aluehallintovirasto.

Ravintolarajoituksista päättää puolestaan Valtioneuvosto. Kainuun sote on informoinut tilanteen kehittymisestä myös sosiaali- ja terveysministeriötä.

– Vaikea nähdä, että ilman kokoontumista rajoittavia päätöksiä epidemian kiihtyminen pysähtyisi. On kuitenkin otettava huomioon, että suurin osa tartunnoista liittyy ihmisten tavalliseen vapaa-ajan viettoon, juhlimiseen, tapaamisiin tai ulkomaan matkailuun. Näitä on erittäin vaikea rajoittaa nykyisillä keinoilla. Esimerkiksi festarialueilla levinneitä tartuntoja ei ole tiedossa, mutta satunnaisissa karkeloissa puolestaan enemmän. Ratkaisevaa on se, miten ihmiset toimivat. Ei se, käykö aidan sisä- vai ulkopuolella, tiivistää vs. pandemiapäällikkö Tuomo Erola koordinaatioryhmän käsittelyä.

Kainuun todettiin viikko sitten siirtyneen epidemian kiihtymisvaiheeseen. Viimeisten kahden viikon aikana Kainuussa tilastoitiin noin 90 positiivista koronatestitulosta, joista miltei 70 prosenttia sijoittui Kajaaniin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suurin osa tartunnoista on niin Kainuussa kuin koko maassa tällä hetkellä alle 30-vuotiailla. Ulkomaalaisten osuus tartunnoista on Kainuussa noin 10 prosenttia.

Liikkuvuus yli kuntarajojen kasvattaa tartuntojen leviämisen riskiä. Tästä johtuen myös matkailu- ja yritystoimijoiden on korostettava varotoimia niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin osalta. Lisäksi elokuussa alkavat koulut ja aikuisten lomilta paluu voi Kainuun soten mukaan kiihdyttää epidemiaa entisestään.

Kainuun sote suosittelee edelleen, että ainakin vielä tulevan viikonlopun ajan Kuhmossa pidättäydytään yhteisistä tapaamisista ja hoidetaan vain välttämättömät asioinnit.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä