Vuokatti News
Kodat ovat käyttövalmiina ympäri vuoden – Hiukan kota on suosittu
Sotkamon ja Vuokatin alueella on useita säännöllisesti huollettavia kotakeittiöitä ja nuotiopaikkoja, joissa retkeilijä voi pysähtyä nauttimaan eväitä.
Sotkamon kunnan puisto- ja liikunta-alueet pitävät huolta siitä, että Sotkamon ja Vuokatin alueen tulistelupaikkaa ovat kunnossa. Kodissa ja laavuissa tulee olla tarpeeksi polttopuita sekä tarvittavat perusvarusteet, kuten makkaratikkuja, roska-astiat ja esimerkiksi tulitikut. Huoltoon kuuluu myös lumitöiden teko talvella ja paikkojen siistiminen.
– Monien tulentekopaikkojen läheisyydessä on myös wc, jolloin töihin kuuluu myös kauniisti sanottuna sen lopputuotteen poistuonti, Sotkamon kunnan puisto- ja liikunta-alueiden päällikkö Hannu Järvinen naurahtaa.
Säännöllisesti huollettavia kotia ja laavuja on Sotkamossa kaksitoista.
– Kaikki nuotiopaikat ja kodat on merkitty Fluent Outdoor -retkeilypalveluun, joka löytyy Sotkamon kunnan verkkosivuilta, Järvinen sanoo.
Kotien ja nuotiopaikkojen huoltotiheys on normaalisti kerran viikossa, hiljaisena aikana parin viikon välein.
– Sesonkiaikaan retkeilykaudella ja lomaviikoilla kodat huolletaan jopa kahdesti viikossa.
Järvinen kertoo, että polttopuut kotiin tehdään itse.
– Sotkamon kunnan alueelta tulee luonnostaan poistettavaa puuta niin paljon, että se riittää kattamaan polttopuiden tarpeen meidän virkistyskohteisiin.
Paljonko polttopuuta sitten palaa vuosittain? Tarkkaa kuutiomäärää on vaikea arvioida.
– Sitä menee todella paljon. Karkeasti arvioituna voisi kai sanoa, että puuta menee vuosittain saman verran, mitä kolmen tai neljän puulämmitteisen omakotitalon lämmitykseen tarvitaan, Järvinen toteaa.
Esteettömyyteen on viime vuosina alettu kiinnittämään enemmän huomiota myös Sotkamon virkistyspaikkoja ajatellen.
– Uusimmat kodat, kuten esimerkiksi Naapurinvaaran sataman uusi lasikota, on esteetön. Siihen pääsee erittäin hyvin autolla viereen ja siinä on vielä liuskat, että pääsee myös sisälle asti.
Veneellä saavutettavissa olevaan Eskonsaareen tulee ensi kesänä esteetön laavupaikka, venelaituri ja wc.
Osa kodista ja nuotiopaikoista sijaitsee retkeilyreitistöjen varrella, mikä tekee saavutettavuuteen omat hankaluutensa.
– Esimerkiksi Pöllölammen kota on aika uusi, mutta se sijaitsee Vuokatinvaarassa retkeilyreitillä, mikä ei välttämättä ole niin helppokulkuinen.
Ainolan kota on myös retkeilyreitin varrella, mutta suhteellisen helpossa paikassa.
– Sinne pääsee kohtuudella, vähän matkaa pitää kulkea reittiä pitkin. Jäätiön laavu on myös suhteellisen hyvän reitin varrella, siihen pääsee autolla muutaman sadan metrin päähän. Reitti on tasainen ja mäetön, joten sinne on helppo kulkea, Järvinen kertoo.
Hiukka on suosittu ulkoilupaikka, joten taukopaikka tännekin oli tarpeen.
Hiukkaan lähiretkeilyreittien kunnostushankkeen yhteydessä rakennettu kota on ollut kovassa suosiossa. Hiukan kota on esteetön, mutta harjulle nousu voi aiheuttaa haasteita perille pääsyyn.
– Hiukan kota rakennettiin vuonna 2021 niin sanotuilla koronarahoilla, joita valtio myönsi virkistystoiminnan parantamiseen pandemian aikana. Hiukka on suosittu ulkoilupaikka, joten taukopaikka tännekin oli tarpeen.
Hiukan kotaa ihmiset käyttävät nyt ihan ympäri vuoden. Käyttäjämäärät kodissa ja laavuissa ovat Järvisen mukaan korkeimmallaan retkeilykaudella elokuusta syyskuuhun sekä lomaviikkoina.
Sotkamossa on myös tilauksesta huollettavia nuotiopaikkoja, esimerkiksi Sapsokoskella, Ansalammella ja Tipasojalla.
– Nämä ovat sellaisia pelkkiä tulistelupaikkoja, missä ei ole esimerkiksi vessoja. Meiltä voi varmistella puhelimitse, että onko nämä kohteet milloin viimeksi huollettu. Voimme sitten käydä viemässä sinne polttopuita jos on tarpeen.
Hiukan kotaan sekä Leivolan koulun läheisyydessä olevaan kotaan tarvitaan avain, muut ovat vapaassa käytössä.
– Sähköinen tilanvarausjärjestelmä löytyy Sotkamon kunnan sivuilta. Sieltä löytyy lista tiloista ja kerrotaan ohjeet siihen, miten avaimet saadaan, jos haluaa varata tilan käyttöön, Järvinen sanoo.
Sesonkiaikaan Hiukan kota käydään aukaisemassa, jotta sinne pääsee päivisin. Yöksi kodan ovet laitetaan lukkoon, millä yritetään välttää mahdollista ilkivaltaa.
On sanomattakin selvää, että lähtiessä kota tai laavu tulee jättää siistiin kuntoon seuraavia retkeilijöitä varten.
– Jokaisella kodalla ja laavulla löytyy omat järjestyssäännöt. Mutta kun maalaisjärkeä käyttää ja siististi käyttäytyy, se on hyvä, Järvinen lisää.
Valitettavasti kodat ja laavut joutuvat joskus ilkivallan kohteeksi.
– Aika hankalia nämä tilanteet ovat. Ilkivaltaa aika ajoin tapahtuu, yleensä juuri niillä paikoilla, jotka ovat sellaisen sopivan matkan päässä tulla. Onneksi ilkivallan teko ei ole täällä säännöllistä ja kun ottaa huomioon matkailijamäärät Sotkamossa, on ilkivallan määrä suhteellisen vähäinen kuitenkin, Järvinen sanoo.
Tarkkaa arviota ilkivallasta johtuvista kustannuksista on vaikea sanoa, mutta on varmaa, että niille rahoille olisi varmasti muutakin käyttöä.
– Jos on kirves lähtenyt mukaan tai heitetty järveen, silloin konkreettinen hinta on sen kirveen hinta. Ehkä työaika on se suurin menetys, mitä menee ilkivallasta johtuvien jälkien korjaamiseen.
Jos taukopaikkojen huoltokierroksella huomataan, että jotain on sattunut, kierroksen seuraavien paikkojen huolto viivästyy.
– Kaikista eniten tympäisee, jos kodissa olevia vaahtosammuttimia poksautetaan. Pahimmassa tapauksessa tyhjennetty sammutin voi aiheuttaa vaaratilanteen seuraaville retkeilijöille.
Mahdollisista epäkohdista kodissa voi ilmoittaa Sotkamon kunnalle.