Urheilu

Ampumahiihtäjältä vaaditaan paineensietokykyä penkalla ja koulunpenkillä

Urheilulukiolaisen taustajoukoissa kulkee valmentajan lisäksi mukana moniammatillinen asiantuntijatiimi.

18-vuotias Eemi Naumanen aloitti syksyllä kolmannen opiskeluvuotensa Sotkamon urheilulukiossa. Siilinjärveltä kotoisin oleva ampumahiihtäjä päätyi opiskelemaan Kainuuseen harjoitteluolosuhteiden perässä.

– Täällä on tosi hyvät mahdollisuudet hiihdon harjoitteluun, kun talvella ensilumenlatu tulee todella aikaisin. Meillä on myös ampumarata lähellä, joten treenaaminen ja sen organisoiminen on todella helppoa, Naumanen kertoo.

Hänen lisäkseen Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa opiskelee tällä hetkellä parikymmentä ampumahiihtäjää. Heillä on kolme kertaa viikossa ohjatut aamutreenit, joista saa suoritettua lukiokursseja, sekä akatemian puolesta harjoitteluohjelmaa koko viikon ajaksi. Naumanen kuuluu myös nuorten maajoukkueeseen, mikä tuo perusharjoittelun päälle leiriviikot, joita kertyy vuodessa noin kuukauden verran.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

18-vuotias Eemi Naumanen aloitti syksyllä kolmannen opiskeluvuotensa Sotkamon urheilulukiossa. Kuvat: Maaria Haikola.

Naumanen asuu Vuokatin urheiluopiston tuntumassa, jossa hän kertoo urheilun seuraavan kaikkialle. Tiivis urheilijayhteisö mahdollistaa sen, että kavereiden kanssa pääsee tekemään paljon yhteisiä harjoituksia.

– Meillä on monen ikäluokan kanssa yhteistreenejä, joten kaikille löytyy omantasoista seuraa ja pääsee haastamaan itseään.

Naumasen mukaan ampumahiihdossa on tärkeää saada harjoituksien kautta paineenalaista ammuntaa. Viime keväänä Euroopan nuorten talviolympiafestivaaleissa (EYOF) oli Naumasen kilpauran ensimmäinen kerta, kun yleisön äänet tavoittivat hänet ampumapaikalla. Suomessa nuorten kilpailuissa katsojia ei yleensä ole paikan päällä kannustamassa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokatin EYOF-kilpailuissa hän kuuli ampumatuloksen yleisön huudoista ennen kuin näki osuman taululta.

– Siinä ensimmäistä kertaa havahduin siihen, etten pystynyt keskittymään ammuntaan, vaan enemmän huomio meni yleisön reaktioon.

Ampumahiihdossa psyykkiset taidot korostuvat ampumatilanteen hallitsemisessa.

Tukea lajin paineisiin saadaan jo varhaisessa vaiheessa. Noin kerran kuukaudessa Naumanen tapaa akatemian urheilupsykologi Eero Mikkelän , jonka kanssa käydään läpi, miten urheilua voi kehittää psyykkisestä näkökulmasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pyrin haastamaan urheilijaa ajattelemaan ja löytämään itse ratkaisuja sekä tutustumaan siihen, kuka hän on urheilijana, Mikkelä kuvailee rooliaan.

Psyykkisen valmennuksen merkitys urheilussa on hänen mukaansa kasvamassa. Hän toivoo urheilijoiden ottavan psyykkisen näkökulman normaaliksi osaksi valmennusta: sitä ei tarvitse hyödyntää vasta silloin, kun jokin asia on vialla. Ampumahiihdossa psyykkiset taidot korostuvat erityisesti ampumatilanteen hallitsemisessa.

– Urheilussa paljon on kiinni siitä, mitä päässä tapahtuu. Oman mielen hallinta on yksi tuloksenteon ja menestymisen apuväline.

"Urheilussa paljon on kiinni siitä, mitä päässä tapahtuu. Oman mielen hallinta on yksi tuloksenteon ja menestymisen apuväline."

Asiantuntijatiimi tekee valmentajien tukena töitä urheilijoiden henkilökohtaisten tavoitteiden eteen, ja kehittymistä seurataan päivittäisharjoittelussa, erilaisissa testeissä ja kilpailuissa. Tiimiin kuuluvat myös fysiikkavalmentajat, jotka ovat mukana esimerkiksi kuntosalilla vetämässä voimaharjoituksia.

Fysiikkavalmentaja Virpi Tuokko kertoo voima- ja nopeusominaisuuksien merkityksen korostuneen kestävyyslajeissa.

– Ylävartalon voimantuotannon vaatimustaso on nykyhiihdossa kova, ja voimakapasiteetin kehittämiseen panostetaan lukiovaiheessa. Eli tehdään leuanvetoa ja monipuolisesti voimaliikkeitä. Jos urheilijalla on huono liikkuvuus, ampuma-asento voi olla hankala säilyttää.

Tiimin ravitsemusvalmentajat ovat pitäneet opiskelijoille myös luentoja urheilijan ruokavaliosta ja vastustuskyvyn parantamisesta. Naumanen kertoo ravitsemusneuvojen auttaneen parantamaan omia ruoanlaittotottumuksia ja lisäämään salaattia lautaselle.

– Se on pyhä kolminaisuus: jos treenaa kovasti, myös levon ja ravinnon pitää olla kunnossa, hän sanoo.

Eniten Naumanen tekee yhteistyötä lähivalmentajansa Maija Holopaisen kanssa, joka vastaa akatemiassa ampumahiihto- ja ammuntavalmennuksesta. Kumpikin kertoo valmennuksen toimivan hyvin, sillä tiivis yhteistyö alkoi jo yläkoululeirien aikaan.

– Eemi on oikein esimerkillinen valmennettava, hän haluaa aina tehdä harjoitukset mahdollisimman hyvin. Oma tiedonhalu ja halu kehittyä urheilijana kokonaisvaltaisesti on todella hyvällä tasolla, Holopainen kehuu.

Hänen mukaansa kilpailuissa valmentajan rooli on auttaa urheilijaa tekemään oman tason mukainen suoritus. Harjoitteluarjessa rooli on innostaa ja auttaa oppimaan. Esimerkiksi ampumasuorituksista katsotaan, mistä ja miksi laukaus meni ohi, jotta urheilija oppii itse kilpailutilanteessa analysoimaan, mitä muuttaa kesken ammunnan.

– Tärkeintä on, että urheilijat saisivat itse kehitettyä omaa urheiluaan ja kehittyisivät ihmisenä. Urheilijaksi kasvaminen on iso asia. Täällä he saavat ensistepit siitä, millaista ammattiurheilu voisi olla.

– Urheilijaksi kasvaminen on iso asia. Täällä he saavat ensistepit siitä, millaista ammattiurheilu voisi olla, kertoo valmentaja Maija Holopainen.

Lukio-opintojen ja urheilun yhdistäminen on ollut paikoitellen haastavaa nuorelle ampumahiihtäjälle. Erityisesti nyt, kun Naumasella ovat edessä kevään ylioppilaskirjoitukset, ja samalla kisakausi painaa päälle ja harjoituksia on parhaimmillaan kahdesti päivässä.

– Joskus ei ole vain aikaa tehdä koulutehtäviä samalla tavalla, hän myöntää.

Leiriviikot aiheuttavat poissaoloja koulusta, mikä lisää itsenäisen työn määrää. Neljän vuoden lukio-opinnot kuitenkin helpottavat kuormitusta.

Naumaselle on tärkeää panostaa opiskeluun, sillä ikinä ei voi tietää, katkeaako harjoittelu loukkaantumiseen tai kuinka kauan tavoitteellista urheilu-uraa kestää. Haaveena hänellä on työskennellä tulevaisuudessa lakimiehenä.

Koulunkäynnistä huolehtiminen on tärkeää myös valmentajan mielestä.

– Me olemme kiinnostuneita koulusta ja kyselemme, että miten ovat tehtävät ja kokeet sujuneet. Kokonaisrasitus voi täällä tulla kovaksi, mutta onneksi urheilulukio antaa mahdollisuuden keskittyä niihin aineisiin, joihin urheilija haluaa keskittyä.

Lukio-opintojen ja urheilun yhdistäminen on ollut paikoitellen haastavaa nuorelle ampumahiihtäjälle.
18-vuotias Eemi Naumanen aloitti syksyllä kolmannen opiskeluvuotensa Sotkamon urheilulukiossa.
Erityisesti ampumahiihdossa psyykkiset taidot korostuvat ampumatilanteen hallitsemisessa.
– Urheilijaksi kasvaminen on iso asia. Täällä he saavat ensistepit siitä, millaista ammattiurheilu voisi olla, kertoo valmentaja Maija Holopainen.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä