Mielipiteet
Mielipide: Muutosjohtajat valittu, mutta muuttuuko mikään?
Mielipide. Suurin johtaja ja seuraavaksi suurimmat on kesän aikana Kainuun Hyvinvointialueelle valittu. Suuruuden olen määritellyt palkan perusteella.
Jospa he ovat palkkansa väärtejä. Ei talkoilla tarvitse töitä terveydenhuollossakaan tehdä, mikäli ei ole hoitaja tai muu suorittavan portaan työläinen, en sillä ottanut palkkausta esille.
Hoitajien palkkauksesta ja oikeudesta taisteluun etujensa ja palkkojensa puolesta väännetään isolla kirkolla parhaillaan. Heille ei viisinumeroiset palkat tipahdakaan automaattisesti kuin lokinpaska kesäpäivänä torinreunalla auton tuulilasiin.
Suomen hallitus tekeekin kaikkensa, ettei osaajien joukkopako hoitoalalta vain tyssäisi ja näyttää onnistuvan erinomaisesti tässä.
Minun terveiset hoitajille tulee tässä: Toverit taistelkaa. Pakkolait, pelottelut ja nöyryytykset eivät saa lannistaa teitä.
Kortensa on kekoon kantanut Kainuun sotekin. Kirjoitin tästä jo aikoja sitten ja mainitsin aluevaltuustossa käyttämässäni puheenvuorossa sotessa olevan turhan paljon yksiköitä, joissa henkilökunnan vaihtuvuus on huomiota herättävää. Tai voidaanko vaihtuvuudesta puhua silloin kun ovet avautuvat vain ulospäin.
Palkkauksen lisäksi huono johtaminen, jopa työpaikkakiusaaminen, muuten huonot työskentelyolosuhteet, uupuminen ja yleinen epävarmuus ovat auttaneet hoitajia tekemään ratkaisunsa muille aloille siirtymisestä. Maassammehan on työvoimapula. 10 vuotta sitten ei niin helposti muuta työtä löytynyt kuin nyt.
Kun työhyvinvoinnin sijaan työpaikalla on työpahoinvointia, ratkeaa ongelma työpaikkaa vaihtamalla. Kainuun Sotessa noin näppituntumalla työpahoinvointia on liian paljon.
Mielestäni kaikki soten osastot, joista henkilöstä on lähtenyt poikkeuksellisen paljon, pitäisi niin sanotusti penkoa. Jututtaa poislähteneitä, esihenkilöitä ja jos ongelmia tulee ilmi, tehdä tarvittavat korjaukset.
Ei syytä huoleen, kirjoittaisi Suomenmaa ja huolestuneena jatkaisi. Meillähän on muutosjohtajat. Ensimmäiseksi muutoksen kohteeksi pitää Kainuussa ottaa vammaispalvelut. Kainuun Sote ei noudata vammaispalveluja koskevaa lakia ja toimii mielivaltaisesti.
Havainto perustuu omiin kokemuksiin ja muiden liikuntarajoitteisten kertomuksiin. Heidän kertomusten perusteella Kiinassa kohdellaan Uiguurejakin ihmisarvoisemmIn kuin kuin vammaisia Kainuussa.
Meille ei oikeuksistamme kerrota, eikä meitä neuvota, jos emme osaa kysyä oikeita kysymyksiä. Mukana pitäisi olla asianajaja virkailijoiden ja lääkäreiden luon luona asioidessa.
Esimerkin kerron omalta kohdaltani. KELA hylkäsi hakemukseni allasterapiasta. Neurologi suostui keskustelun jälkeen kirjoittamaan lausunnon allasterapian tarpeellisuudesta. Uutta hakemusta ei ehditty tehdä, kun KELA:lta tuli puhelu terapian myöntämisestä.
Kyseisestä terapiasta ammattitaitoisen fysioterapeutin ohjauksessa on ollut kuntoutumista edistävää hyötyä minulle todella paljon. Vaan, entä jos ei jääräpäisesti olisi vaadittu lausuntoa? Ajateltu kainuulaiseen tapaan, ettei sitä nyt lääkäreiltä ilikiä mennä kyselemään.
Julkisuudessa ovat olleet jääviyskysymykset Hva:n aluehallituksessa. Tunnustan olleeni niin tyhmä pöllöraatilainen aluevaltuustossa, että minulle jääviydet tulivat yllätyksenä.
Aluehallituksen jäseniä valittaessa ei viisaimmatkaan siis muka tienneet, että soten työntekijä on jäävi hallituksen jäseneksi tai kuukausipalkkaiseksi puheenjohtajaksi. Ei kokeneet luottamushenkilöt, virkaimmeiset, valmistelujohtaja eikä muutkaan?
No sattuuhan sitä. Sotkamossa päättivät uuden yläkoulun rakentamisesta 2019 Tenettiin ja sitten huomattiin, ettei rakentamisen mahdollistavaa kaavaa ole rakennuspaikalla voimassa.
Keskustelua on herättänyt aluehallituksen jäsenen tyttären valinta muutosjohtajaksi. Ketään ei sukulaisuus tee päteväksi tai pätemättömäksi kunhan jääviys on päätöstä tehtäessä lain mukaan huomioitu. Hyvältähän ei sivusta katsotttuna valinta näytä, mutta isompiakin asioita ja ongelmia on Hva:n toiminnassa ratkaistavana.
Pertti Granqvist
eläkeläinen, toimittaja
aluevaltuutettu, vasemmistoliitto