Paikallisuutiset
Koronan kourista estradille – Kari Jokelainen sairasti koronan Kataloniassa
Vielä emme tiedä koronasta kaikkea, Kari Jokelainen sanoo ja kehottaa olemaan varovainen.
Akkoniementiellä Turinatuvalla touhutaan monenlaista tekemistä, jutustelua, luentoja, esitelmiä ja siinä samalla annetaan ja saadaan tärkeätä vertaistukea elämän käänteissä. Diabetes-yhdistys hallinnoi tilaa ja hoitaa yhteydet rahoittajiin.
Tilaa käyttävät monet sotkamolaiset järjestöt. Aikataulut ja lehti-ilmoitukset hoituvat sujuvasti. Aira Korhonen pyörittää ohjaajana käytännön toimintaa mallikkaasti ja pyytää viikon avaukseen puhujan. Perusteena puhujan valinnalle on asiantuntemus ja asian ajankohtaisuus.
Maanantaiaamuna viikon avauksen suoritti Kari Jokelainen . Kari on syntynyt, viettänyt lapsuutensa ja käynyt koulunsa Sotkamossa. Hänestä ei tullut maanviljelijää, ei edes hevosmiestä, mutta hänestä tuli lukemattomia maailman kieliä puhuva maailman matkaaja. Nykyään Katalonia on Karin toinen kotimaa.
Kari Jokelainen kertoi sairastamastaan korona-taudista viikonavauksessa Turinatuvalla. Tauti alkoi siitä, että tusinan verran ystäviä oli koolla ja söivät lounasta Kataloniassa. Kaikki terveitä ja oireettomia.
Muutaman päivän kuluttua osallistuneet alkoivat tuntea väsymystä, lihakset olivat kipeitä, pientä kuumettakin, mutta olo ei ollut erityisen huono. Joillakin oli päänsärkyä ja kurkkukipua.
Näiden vaihtelevien flunssaisten oireiden takia Karikin meni Kataloniassa lääkäriin, joka käski ottaa flunssalääkkeitä ja mennä kotiin. Tuolla käynnillä otettiin kuitenkin keuhkokuvat, mutta mitään ei löytynyt.
Meni pari viikkoa flunssalääkkeiden kanssa, kuume nousi iltaa kohti, aamuisin oli virkeämpi olo ja uutena oireena ilmeni hengästymistä pienestäkin ponnistuksesta.
Kari meni taas lääkärille. Ei vieläkään mitään merkittävää, lääkäri neuvoi hoitamaan flunssaa lääkkeillä kotona. Uutena oireena ilmestyi aistien katoaminen. Mikään ei maistunut miltään, eikä minkäänlaisia tuoksuja ollut tunnistettavissa.
Kolmannella kerralla hänet otettiin sisälle sairaalaan. Laitettiin siellä happisaturaatio, jonka lukemat näyttivät 74. Potilaalle annettiin happea, ja se helpotti oloa.
Sairaalajakso kesti kuukauden, josta osa tehohoidossa. Lääkitys oli vankka ja määrällisesti suuri. Ilmeisesti se aiheutti lieviä näköharhoja, mutta potilas oli sen verran järjissään, että ymmärsi nuo näkymät harhoiksi.
Koronadiagnoosiin sisältyi keuhkokuume, ja sairaalan tutkimuksissa löytyi myös keuhkoista veritulppa. Toinen seurausta toisen lääkityksestä. Kun taas veritulpan takia otettiin käyttöön verenohennuslääke, sen seurauksena ilmestyi varsin kivulias hematooma. Sairaslistasta puuttuikin vielä anemia, joka todettiin vähän ennen kotiuttamista.
Siinähän sitä olikin. Ensin kolmisen viikkoa ilmeisestä tartunnasta, jonka aikana Kari tarjoutui kaksi kertaa terveydenhuollon piiriin. Sitten neljä viikkoa sairaalassa, jonka jälkeen kuntoutuminen kesti lähes puoli vuotta.
Vaarallista aikaa on oireettomuus ja lievät oireet, joita ei vielä koronaksi tunnisteta. Vaarallisia ovat myös koronan ja runsaan lääkityksen aiheuttamat muut ongelmat elimistössä. Oireeton aika oli pitkä ja diagnoosin saaminen eli taudin tunnistaminen kesti kauan.
Kari palasi alkuperäiseen kotimaahan. Muutamat sadat kainuulaiset saivat viime viikkojen aikana nauttia konserteista, joissa Kari lauloi alkuperäisillä kielillä itäeurooppalaisia, keskieurooppalaisia, Välimeren maiden ja viimeisellä kerralla italialaisia lauluja. Laulaminen on erinomaista terapiaa, se avaa keuhkot ja parantaa niiden kuntoa.
Kari Jokelaisen kokemuksen mukaan Katalonian terveydenhuolto on toimiva, hyvä ja potilaalle maksuton. Potilaalla on tunne, että hänestä pidetään huolta. Lääkärit olivat valveutuneita ja silmin nähden paneutuivat työhönsä.
Korona oli keväällä uusi asia myös Kataloniassa ja lääkärit halusivat perehtyä siihen. Karin tapaus oli ensimmäinen, jossa ilmeni veritulppa ja hematooma. Myös Karin perheen tuttavapiirissa koronat ovat olleet erilaisia. Jotkut ovat saaneet testien mukaan immuniteetin, vaikka eivät kokeneet oireita laisinkaan. Monilla tauti on ollut lievä.
Vielä emme tiedä kaikkea koronasta, mutta Kari kehotti olemaan varovainen, käyttämään maskeja ja huolehtimaan käsihygieniasta.
Kiitokset Karille konserteista ja sairauskertomuksesta.