Mielipiteet
Mielipide: Eduskunnan linjalla Euroopassa
Suomi liittyi EY:n jäseneksi neuvoa-antavan kansanäänestyksen jälkeen vuonna 1995. Tavoite oli itsenäisten valtioiden yhteisö.
Näyttää siltä, että EU:sta pyritään tekemään pienin askelin "Euroopan liittovaltiota". Liittovaltiokehityksellä on rajansa ja raja kulkee siinä, että kansamme ja kansalaistemme omaisuus ja keskeinen päätöksenteko pidetään omissa käsissämme.
Keskeistä on myös se, kuinka EU:n edunvalvontamme hoidetaan jatkossa ja kuinka siihen suhtaudutaan? Vaalitoreilla toistuu mielenkiinto Euroopan Unionin ja eduskunnan väliseen rooliin ja siihen, saneleeko EU.
Eteläisten EU-maiden ymmärrys Suomen olosuhteista on riittämätöntä ja usein niiden intressit ovat kovin erilaiset, kuin pohjoisen Suomen. Siksikin eduskunnan ja ministeriöiden EU:n edunvalvontaan on saatava ennakoitavuutta ja pitkäjänteisyyttä. Yllätyksenä liian pitkälle valmistellut asiat eivät saa tulla. Pitää olla voimakkaassa etunojassa ennakoimassa ja vaikuttamassa EU:n päätöksentekoon.
Suomalaisen politiikan tulee olla yhtenäinen ja vahva Suomelle tärkeissä EU-kysymyksissä. Huomiota on kiinnitettävä enemmän myös siihen, ettei Suomessa ylitulkittaisi EU-direktiivejä. Tässä ylitulkitsemisessa juuri ympäristöministeriö näyttää olevan erityisen aktiivinen.
Kovin usein kansallinen etumme ja EU-päätöksenteko törmäävät keskenään. Näin myös usein Kainuulle tärkeissä kysymyksissä. Esimerkiksi paljon puhutussa Euroopan komission lakialoitteessa koskien luonnon ennallistamista, mikä kohdistuu voimallisesti suomalaisiin metsiin. On välttämätöntä, että esityksen räikeät epäkohdat saadaan raivattua pois. Suomalaisen metsätalouden kokonaisvaltainen merkitys kansantaloudelle ja yksityismetsätalouden toimintaedellytykset eivät saa vaarantua.
Eduskunnan voimasuhteilla ja varsinkin pääministeripuolueella on väliä. Pääministerin rooli EU:n päätöksenteossa on vahva.
Pääministeri valvoo hallitusohjelman toimeenpanoa ja toimii ministerivaliokuntien puheenjohtajana, niin myös EU-ministerivaliokunnan. Pääministerillä on selvä ja vahva rooli unionissa päätettävien asioiden valmistelun ja käsittelyn yhteensovittamisesta valtioneuvostossa. Pääministeri johtaa Suomen EU-politiikkaa.
Eduskuntavaaleissa päätetään vahvasti myös Suomen EU-linjasta. Siis myös siitä, kuinka Itä- ja Pohjois-Suomen elinkeinot turvataan tulevaisuudessa. Kaikissa kysymyksissä on otettava huomioon Suomen etu ensin.
Mikko Polvinen
(PS.)
Eduskuntavaaliehdokas
Kuhmo