Paikallisuutiset
Nuoret kohdataan tuomitsematta ja heitä autetaan eteenpäin elämässä, kertoo etsivä nuorisotyöntekijä Jami Kähkönen
Sotkamoon paluumuuttanut etsivä nuorisotyöntekijä Jami Kähkönen auttaa ja ohjaa nuoria heidän matkallaan aikuisuuteen. Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti julkaistu luettavaksi ilmaiseksi, jotta se tavoitaisi paremmin sotkamolaista nuorisoa.
Etsivä nuorisotyöntekijä Jami Kähkönen aloitti syyskuussa sotkamolaisten nuorten parissa. Ennen paluumuuttoaan Sotkamoon Kähkönen työskenteli viisi vuotta nuorten parissa Suomussalmella.
– Ennen Suomussalmelle menoa tein vuoden määräaikaisen pestin täällä Sotkamossa, Kähkönen kertoo.
Kähkösestä on todella mukavaa palata takaisin kotikulmilleen Sotkamoon. Sotkamossa hän on vieraillut säännöllisen epäsäännöllisesti vanhempiaan tapaamassa.
– Kyllähän se huomaa, että viidessäkin vuodessa on paljon kerennyt muutoksia tapahtua. Nyt kun on pari viikkoa ehtinyt ihmetellä täällä tarkemmin, niin huomaa, miten paljon on muuttunut ihan tässä kylän pinnassakin.
Jos nuori kokee, että on vaikka haasteita jaksamisen kanssa, niin olemme auttaneet häntä pääsemään mielenterveyspalveluiden piiriin.
34-vuotias Kähkönen valmistui sosionomiksi vuonna 2018. Opiskelujen aikana hän ehti nähdä nuorisotyötä monipuolisesti.
– Olen nähnyt kehitysvammaisten puolta sekä maahanmuuttotyötä. Nuoria olen kohdannut erilaisista näkökulmista. Kun tuli tämä Sotkamon työpaikka auki, niin silloin mietin, että nyt tulee taas erilainen näkökulma nuorten maailmaan, Kähkönen sanoo.
Kähkösestä on mukavaa auttaa nuoria eteenpäin elämässään. Jos nuoren elämässä on ongelmia tai haasteita, on niihin hyvä päästä puuttumaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
– Jokaisella menee elämä erilailla ja ne ongelmat voivat olla jokaisella erilaisia, niin on tärkeää että nuori saisi sen avun mahdollisimman varhain, ettei enää aikuisena tarvitsisi kipuilla niitä asioita.
Viime vuosina mediasta on saatu lukea nuorten lisääntyneestä pahoinvoinnista. Koulukiusaaminen on edelleen ongelma ja nuorten yhteenotot tuntuvat olevan yhä väkivaltaisempia.
– Kyllähän tällaisen levottomuuden syynä voi olla useamman asian summa. Aluksi oli nämä koronavuodet ja sitten on nämä sotauutiset ja muut, niin ehkä tämä on oireilua pidemmän jakson ajalta.
Vaikka pienemillä paikkakunnilla kaikkia näitä ongelmia ei näe vielä niin isosti kuin suurkaupungeissa, sosiaalinen media tuo ne lähemmäksi.
– Kyllähän täällä kuulee, että on esimerkiksi näitä TikTok-haasteita ja muita, niin niiden kautta sitten tulee tällaisia lieveoireita, mitä näkee nuorten kohdalla, Kähkönen sanoo.
Kähkönen yrittää muistuttaa nuorille, ettei kaikki somessa ole totta.
– Sellaista lähdekriittisyyttä opettaa ja sanoa, että mitä somessa näkee ei ole välttämättä totta tai sellaista, mitä todellisuudessa itse kannattaisi tehdä.
Nykypäivänä Kähkösen mukaan on korostunut nuorten yksinäisyys sekä esimerkiksi sosiaalisten tilanteiden pelko.
– Koska on nämä älylaitteet, niin on todella helppoa jäädä niitä vaan tuijottamaan. Silloin kasvokkain kohtaaminen ja konkreettinen yhdessä tekeminen on jäänyt todella vähälle.
Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa omissa oloissaan.
– Minä kehottaisin nuoria kasvokkain kohtaamisiin ja tekemään konkreettisesti asioita yhdessä, esimerkiksi yhteisten harrastusten merkeissä. Näen tärkeäksi, että tulevaisuudessakin nuorilla olisi kohtaamispaikkoja, missä voi kokoontua vapaa-aikana. Vapaa-ajan kohtaamispaikoissa turvallisen aikuinen läsnäolo olisi myös tärkeä, jolloin vapaa-ajan paikasta tulisi yhteisö, johon kuulua, sillä jokainen kaipaa, että kuuluu osaksi jotain kokonaisuutta.
On tärkeää että nuori saisi sen avun mahdollisimman varhain, ettei enää aikuisena tarvitsisi kipuilla niitä asioita.
Nuoret lähestyvät Kähköstä monissa heidän elämäänsä liittyvissä asioissa.
– Voidaan esimerkiksi auttaa Kelan tukien hakemisessa, tai jos tarvitsee sosiaaliapua. Jos nuori on muuttamassa uudelle paikkakunnalle, voidaan miettiä yhdessä asunnon etsimistä tai vaikka koulun hakupapereita täyttää yhdessä, Kähkönen kertoo.
Myös mielenterveyteen liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä.
– Jos nuori kokee, että on vaikka haasteita jaksamisen kanssa, niin olemme auttaneet häntä pääsemään mielenterveyspalveluiden piiriin.
Nuoret saavat Kähkösen parhaiten kiinni varaamalla ajan puhelimitse. Myös sosiaalisen median kautta voi ottaa yhteyttä.
Kähkönen painottaa, että nuoret kohdataan sellaisena, kuin he ovat.
– Nuori saa tulla meille sellaisena kuin on, riippumatta hänen tilanteestaan, me emme tuomitse vaan haluamme tsempata nuorta eteenpäin elämässä, hän sanoo.
Vapaa-ajalla Kähkösen henkireikä on uinti sekä pyöräily. Hän myös nauttii lukemisesta ja äänikirjoista sekä erilaisten tietokonepelien pelaamisesta.
– Joskus tuli kaveriporukassa pelattua Counter Strikea, mikä on hirveän suosittu ollut nytkin. Sitten erilaisia nettiroolipelejä, kuten Black Desert Online. Nykyään tulee niin paljon pelejä, että hankala pitää niistä kirjaa, Kähkönen naurahtaa.