Paikallisuutiset
Sotkamossa rokotukset ovat edellä koko maan tahdista, mutta Kainuun kuntien joukossa ollaan rokotekattavuuden häntäpäässä
THL:n tilaston mukaan 66 prosenttia yli 80-vuotiaista on jo rokotettu Sotkamossa.
Sotkamossa koronarokotukset ovat edenneet nopeammin, kuin mikä on koko maan rokotustilanne.
Vähintään ensimmäisen koronarokotteen saaneita oli maanantaina THL:n sivuilla esitetyn tilaston mukaan koko Suomen väestöstä 8,6 prosenttia.
Sotkamossa vastaava luku oli jo 9,3.
Kainuun kunnista Sotkamo on kuitenkin tällä hetkellä rokotuskattavuuden häntäpäässä. Koko Kainuussa on rokotettu väestöstä 10,3 prosenttia.
Pisimmällä rokottamisessa ollaan Ristijärvellä, jossa asukkaista jo 16,2 prosenttia on rokotettu.
Tällä hetkellä kuntakohtaisiin rokotuskattavuuksiin vaikuttanee osaltaan kunnan ikärakenne.
Eniten rokotettuja on nyt yli 80-vuotiaissa. Heistä oli rokotettu Sotkamossa tilaston mukaan 66,0 prosenttia, ja koko Kainuussa 61,7 prosenttia.
Työikäisiä rokotettu enemmän kuin vasta eläkkeelle jääneitä
Myös työikäiset erottuvat rokotustilastoissa. 45–59-vuotiaista on Kainuussa rokotettu jo yli 10 prosenttia.
Sen sijaan vastikään eläköityneen ikäryhmän kohdalla on rokotustilastossa kuoppa. 65–69-vuotiaista on rokotettu Kainuussa vasta 3,6 prosenttia.
70–74-vuotiaistakin on rokotettu vain 4,6 prosenttia.
Ero johtuu siitä, että osa työikäisistä on jo saanut rokotteen työnsä takia.
– Ensimmäisenä rokotettiin rokotusjärjestyslistan mukaan tietyt soteammattilaisryhmät. Heistä valtaosa asuu Kajaanissa, ja tästä johtuen kuntakohtaisessa tarkastelussa Kajaanissa on poikkeuksellisen paljon rokotettuja työikäisiä suhteessa alueen väestöön, kertoo Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari .
Sote-ammattilaisten jälkeen rokotukset kohdistuivat ikäihmisiin alkaen laitospotilaista. Heitä on pystytty rokottamaan noin tuhat viikossa.
Eläkkeelle viime vuosina jääneissä ei siis ole työnsä takia rokotettuja, eivätkä ikäperusteiset rokotukset ole vielä ehtineet heihin asti.
Vuonna 1951 ja sitä ennen syntyneillä vain ikä ratkaisee rokotusjärjestyksessä.
AstraZenecan rokotetta on tullut "helkkarin vähän"
1952 ja sen jälkeen syntyneillä käytetään eri rokotetta kuin vanhimmilla ikäryhmillä.
– AstraZenecaa, ja sitä on tullut ihan helkkarin vähän, Olli-Pekka Koukkari harmittelee.
– Viime viikolla on päästy rokottamaan näitä elinsiirto kautta aktiivisyöpähoidossa olevia ihmisiä, joiden rokotus jatkuu tälle viikolle, Koukkari kertoo.
Hän korostaa, että jos on jo yli 70-vuotias tai se ikä tulee tänä vuonna täyteen, taudilla ei merkitystä, vaan vain ikä ratkaisee. 1952 ja myöhemmin syntyneillä taas ainoastaan tautijärjestys vaikuttaa, ja iällä ei ainakaan toistaiseksi ole vaikutusta rokotusjärjestykseen.
Lisätietoja on koottu rokotusinfosivulle sote.kainuu.fi/koronarokotukset.